MAİL DESTEĞİ İÇİN:

ONLİNE RANDEVU İÇİN TIKLAYINIZ:

BİLGİ: 1978 yılında Eskişehir'de doğmuştur. İlkokul ve lise eğitimlerini de Eskişehir'de tamamlayan Sünger, 2002 senesinde İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olmuştur.

Diş Protezi

Uzun ömürlü kullanım sağlayan hatta düzenli bakımları yapıldığında ömür boyu kullanılabilen protez dişler, farklı uygulamalarla yapılmaktadır. Diş etleri, ağız sağlığı ve bakımının devamlılığını sağlamak, diş protezi kullanımına bağlıdır.

DİŞ PROTEZİ NEDİR?

Çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişler, görüntü veya şekil bozukluğu olan dişler gibi nedenlerin giderilmesi için protez uygulamalar yapılır. Hem estetik ihtiyacı gideren hem de fonksiyonel kullanım sağlayan diş protezleri, yapay malzeme olarak adlandırılır. Halk arasında takma diş olarak bilinen diş protezi çeşitleri, çiğneme, konuşma gibi diş fonksiyonlarını yerine getiren yapay oluşumlardır.

DİŞ PROTEZİ NE ZAMAN YAPILIR?

Çeşitli nedenlerle kırılmış dişler, diş kayıpları, çürük ve tedavi edilmemiş kayıp dişlerin yerine protez diş uygulaması yapılır. Doğal dişlerle aynı görevi gören ve dişlerin tüm fonksiyonlarını sağlayan yapay dişler, estetik açıdan hoş bir görünüm sunması için dizayn edilir.

DİŞ PROTEZİNDE DİZAYN NASIL YAPILIR?

Her hastanın ağız ve çene yapısına göre protez uygulaması yapılır. Çene ve kemik yapısının durumu, hastanın yaş ve cilt görünümü, sağlık durumuna göre uygulanır. Diş protezi tasarımları, röntgen çekimleri, ölçümler ve çıkarılan kalıplara göre belirlenir. Provalar, ağız yapısına uygunluk, fonksiyonel kullanım ve estetik başarısına göre tam uyum sağlandığında, takma işlemi gerçekleştirilir.

DİŞ PROTEZİ NEDEN YAPILIR?

Konuşma bozuklukları ve diş işlevlerinin azalması nedeniyle, dişlerin tedavi edilmesi ve yerlerine yeni diş protezleri eklenerek, tüm fonksiyonların yeniden kazanılması sağlanır. Konuşma, hoş gülümseyişler ve çiğneme fonksiyonlarının ideal biçimde kazandırılması, hastaların psikolojik açıdan da düzelmesini sağlar. Görüntü bozukluklarının giderilmesi, ağız sağlığının yeniden kazanılması, yaşam kalitesinin artmasını sağlar.

DİŞ PROTEZ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Üç farklı şekilde uygulanan diş protezi çeşitleri, hastanın isteğine, hekimin önerisine ve materyal seçimlerine bağlı olarak uygulanır. Ağız yapısı, kemik durumu ve genel sağlık durumlarının uygunluklarına göre, belirlenen protez çeşidi uygulanır. Diş protezleri şu şekildedir;

  • Sabit diş protezleri: Köprü veya kron benzeri olan yapıştırmalı diş protezlerinin genel adıdır.
  • Hareketli diş protezleri: Bölümlü yahut total diş protezleri olarak bilinirler.
  • İmplant diş protezleri: Sabit ya da hareketli diş protezleridir.

SABİT DİŞ PROTEZLERİ

  • Tek dişin kaplanması şeklinde uygulanan tek kronlar
  • Diş köprüleri, eksik diş bölümlerinin, yan dişlerle beraber kaplanması işlemleridir.
  • Vidalı veya protez dişler, çeneye yerleştirilen implant uygulamalar olarak adlandırılırlar.

HAREKETLİ DİŞ PROTEZLERİ

  • Total diş protezi; genellikle ileri yaşlarda ve hiç diş olmayan hastalara uygulanır.
  • Parsiyel diş protezleri; eksik dilerin tamamlanmasında uygulanır. Bu uygulamaya kroşe ismi verilmekte ve dişlerin üst kısımlarına tırnak- kanca gibi çeşitli aparatlarla uygulanırlar.
  • Hassas tutuculu diş protezleri; bazı dişlerin eksik olması durumunda uygulanan, metal destekli ve kancasız protez sistemidir. Çeşitli nedenlerle eksilmiş dişlerin tamamlanması için kullanılırlar.

İMPLANT DİŞ PROTEZLERİ

Sabit veya hareketli olarak iki farklı şekilde uygulanan diş protezi çeşitleri; tamamen dişsiz ağızlara veya bazı dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır. Sabit protezlerde genellikle porselen kronlar bir yahut birkaç dişe uygulanmaktadır. Hareketli protezlerdeyse, genellikle ileriki yaşlarda ve tamamen dişsiz hastalara uygulanan total protez çeşitleridir.

DİŞ PROTEZLERİNDE TEMİZLİK VE BAKIM

Yapay diş protezi olması, temizlenmemesi gerektiği anlamına gelmemektedir. Diş protezi işlemlerinden sonra, hekimin tavsiye ve önerilerini uygulayarak ömür boyu kullanım sağlanabilmektedir. Ağız kokusunun oluşmaması için, düzenli temizlenmesi önemlidir. İritasyon denilen ve protezin alt kısmındaki dokunun hasar almaması için bakımları önemlidir. Eskişehir diş protezi uygulamalarında; estetik ve görsel açıdan, iltihap oluşmaması için, enfeksiyon benzeri sorunların oluşmaması için diş protezlerinin temizlik- bakımları önem teşkil etmektedir.

Menü
Randevu